17 min read
Reframing Food Safety Culture

Απο το Θανάση Σταθόπουλο - Founder of Social Food 



Μέρος Πρώτο: Μια φωτογραφία του κενού


Πάντα έτσι το κάναμε… 

Μια ζωή ποτέ δεν μας είπε κάποιος κάτι για αυτό… 

Στην Ελλάδα δεν γίνονται αυτά….

Μέρος Δεύτερο: Ώρα για Θεωρία


ΑΠΑ μεταποίησης ως % του ΑΕΠ
Πηγή: Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών. (2023), Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα: Νέες προκλήσεις και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στο εξελισσόμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, 2023

Πηγή: Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών. (2023), Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα: Νέες προκλήσεις και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στο εξελισσόμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, 2023

Πηγή: Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών. (2023), Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα: Νέες προκλήσεις και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στο εξελισσόμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, 2023

Πηγή: Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών. (2023), Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα: Νέες προκλήσεις και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στο εξελισσόμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, 2023


Μέρος Τρίτο: Λίγο πιο απλά


Μέρος Τέταρτο: Ε και λοιπόν; 



Μέρος Πέμπτο και τελικό: Reframing Food Safety Culture 




Βιβλιογραφία:


1.  Winner, L. (1980). Do Artifacts Have Politics? In Routledge eBooks (pp. 177–192). https://doi.org/10.4324/9781315259697-21 

2. Hecht, G. (1994). Political Designs: Nuclear Reactors and National Policy in Postwar France. Technology and Culture 35(4), 657-685.

3. Friedel, R. D. (2010). A Culture of Improvement: Technology and the Western Millennium. MIT Press (MA).

4. Frohlich, X. (2017). The informational turn in food politics: The US FDA’s nutrition label as information infrastructure. Social Studies of Science, 47(2), 145–171. https://doi.org/10.1177/0306312716671223

5. Social Food (2024), Food Labelling as Science Communication (Health and Nutrition) - Insights from Science and Technology Studies.- https://www.socialfood.gr/opinions/food-labelling

6. Hisano, A. (2023). Eye Appeal Is Buy Appeal. Technology and Culture, 64(4), 1235–1247. https://doi.org/10.1353/tech.2023.a911003

7. Hawkins, G. (2012). The Performativity of Food Packaging: Market Devices, Waste Crisis and Recycling. The Sociological Review, 60(2_suppl), 66–83. https://doi.org/10.1111/1467-954x.12038

8. Fox, R. (1996b). Technological Change: Methods and Themes in the History of Technology. Psychology Press.

9. Robertson, G.L. (2019), History of Food Packaging. In: Reference Module in Food Science; Elsevier: Brisbane, Australia

10. Λαδά Σ. (επιμ) (2007), Η εικόνα του/της επιστήμονα στην Ελλάδα 1900-1980. Εντοπισμένες ταυτότητες, ταυτότητες τόπων, Συλλογικό Έργο, ΑΠΘ.

11. Ουέλμπεκ Μ. (2006), Η επέκταση του πεδίου της πάλης, Εκδ. Εστία

12. Ως social feed νοείται η συλλογική δημιουργία data, όπως αυτή υλοποιείται από τα άτομα καθημερινά ως χρήστες αλλά και από τους ίδιους τους σχεδιαστές της τεχνολογίας κατά την οριοθέτηση και χρήση των datasets.

13. Wikipedia contributors. (2024, November 8). Gad Rausing. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Gad_Rausing

14. Nyarugwe, S. P., et al (2019). An intercontinental analysis of food safety culture in view of food safety governance and national values. Food Control, 111, 107075. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.107075

15. Louise Manning (2017), The Influence of Organizational Subcultures on Food Safety Management, Journal of Marketing Channels, 24:3-4, 180-189 

16. IFST (2019), Certifying food safety culture. Food Science and Technology, 33: 26-29.

17. GFSI, Robach, M., & Jespersen, L. (2018). A CULTURE OF FOOD SAFETY: A POSITION PAPER FROM THE GLOBAL FOOD SAFETY INITIATIVE, GFSI.

18. Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών. (2023), Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα: Νέες προκλήσεις και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στο εξελισσόμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, 2023